نام کتاب : خانه بدوشان کره خاک
تألیف : دکتر موسی میکائیل
تاریخ چاپ : جولای 2002 لس آنجلس
تعداد صفحات : 592 صفحه
موضوع : تاریخی و فرهنگی

از سالیانی دور تاریخ قوم یهود ، نه تنها در ایران (زادگاهم) افکار مرا بخود معطوف داشته، بلکه نحوه ی زندگی یهودیان از هر نظر در نقاط مختلف جهان و در ازمنه مختلف در خاطرم ریشه دوانیده است. در این زمینه جسته گریخته تاریخچه یهودیان برخی از سرزمین ها در نشریه های فارسی زبان توسط نگارنده و سایرین در چند سال گذشته منتشر شده است. ولی این نوشته ها به نظرم کافی نمی رسید و برای مدتی طولانی در صدد بودم که مجموعه ای از تاریخچه یهودیان را در سرزمین ها و دوران های مختلف تهیه کنم و برشته تحریر درآورم. پس از مطالعات فراوان در سالیانی طولانی و با وجود ضیق وقت سعادتی دست داد و با یاری خداوند توانستم کتابی را که حاوی تاریخچه ای در زمینه های مختلف حیاتی یهودیان در 117 سرزمین ( در پنج قاره جهان) می باشد، به همکیشان و جهانیان تقدیم دارم و آنچه را که وقایع و حقایق تاریخ بیان می کند بدون تعصب بازگو کنم. طی تاریخ چند هزار ساله ی یهودیت، یهودیان از گذرگاه های تمدن های مختلف و متعدد عبور نموده اند. بدون تعصب مذهبی، به جرئت می توان گفت که هیچ قوم و ملتی در حیات و تاریخ خود آن چنان فراز و نشیب های خفیف و شدیدی را مانند قوم یهود بخود ندیده و با وجود این همه طوفان و تلاطم هنوز پایدار مانده است. این قوم در یکتا پرستی و ایمان و ارائه دادن اصول دینی و اخلاقی، اجتماعی و اقتصادی، علمی و هنری و غیره راهنما و روشنگر جهان بشریت بوده است.
بابلی ها و سپس رومی ها با ایجاد شکاف در خانواده های یهودی در آن زمان ها موجب ترک میهن، عبادتگاه و پراکندگی آنان در اقصی نقاط جهان گردیدند. ولی یهودیان ایمان، اصالت، منزل و خانواده خود را طی قرون به دست فراموشی نسپرد. در آن زندگی گالوتی (پراکندگی) هامان ها، مغول ها، ایزابل و فردیناندها، استالین ها و هیتلرها و …. همچنین آزار و تعدی ها، چپاول ها و قتل عام های فجیع در ازمنه مختلف نتوانستند ایمان و اراده این قوم مقاوم را در هم شکسته و از صحنه گیتی محو سازند.
در جریان تاریخ چند هزار ساله یهودیان در ایران موقعیت یهودیان به مانند سایر سرزمین های گالوتی با تلاطم بسیار و گاه با آرامش همراه بوده است که در فصول مربوطه با آن برخورد کرده و سخن خواهیم گفت. پیدایش استقلال کشور ایسرائل پس از حدود بیست قرن دریچه امید را به روی یهودیان جهان برای داشتن مأوایی گشود.
پرسش اینکه چگونه یهودیان در طی قرون متمادی و عبور از گذرگاه های صعب و دشوار تاریخی و تنها با جمعیت کمتر از پانزده میلیون نفری در جهان امروزی قادر به ادامه حیات خود بوده اند؟ جواب آنکه، طبق نظر مورخین، دانشمندان و پژوهشگران عواملی چند موجب این بقا بوده است:
آموزش فرهنگ و مذهب، تطابق و سازش کامل با زمان و محیط زیست با وجود مشکلات بسیار، ایمان و اتکا به خداوند و خود، همکاری و دستگیری از همنوع خود تحت شعار (هم نوع را چون خودت دوست بدار).
همانطوری که یهودیان از دوران پراکندگی تحت تأثیر محیط زیست از نقطه نظر اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بوده اند، تأثیر فرهنگ آن سرزمین ها نیز بر آنان مشهود بوده و با نحوه زندگی آنان خو گرفتند و خود را عضو لاینفک آن سرزمین ها و مردمان آن ها دانستند. در این زمینه یهودیان گاه مورد نظر حکومت ها یا مردمان آن سرزمین ها بودند و یا اینکه پس از استفاده و یا سوء استفاده از آنان، آن ها را اخراج نمودند. در این زمینه در فصول مربوطه در کتاب به آن ها برخورد خواهیم کرد.
در مورد همبستگی یهودیان به سرزمین های مسکونی در دوران گالوتی بطور نمونه می توان گفت: یهودیان پارس در زمان کورش کبیر آن چنان به سرزمین پارس و مردمان آن وابسته بودند که هنگامیکه عزرا سوفر و همراهانش راهی اورشلیم برای زندگی کردن و ترمیم معبد مقدس شدند بسیاری از یهودیان دعوت کوچ کردن عزرا را رد کردند و در پارس ماندند .البته نمونه های متعدد دیگری تا به امروز در تاریخ یهودیان سرزمین های مختلف وجود داشته است. از نمونه دیگر آنکه یهودیان بسیاری در کشورهای مختلف دلیرانه و داوطلبانه، جان بر کف در مبارزات و جنگ های استقلال آن کشورها شرکت داشته اند، که در فصول و مباحث مربوطه به آن ها برخورد خواهیم کرد.
نکته ای را که باید اذعان داشت این است که یهودیان مانند سایر انسان ها از داشتن زیبایی ها و زشتی های بشری بر کنار نیستند، ولی تاریخ و سرگذشت این قوم گذشته از تلخی ها و شیرینی ها، حقایقی را در جهان بشریت بیان می کند که امید است به نحو مطلوب درسی آموزنده برای مردمان این زمان و آیندگان باشد.

دکتر موسی میکائیل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.