ریتا جهانفروز
ریتا جهانفروز خواننده و سفیر صلح در سال 1341 خورشیدی (1962میلادی) در شهر تهران در یک خانواده یهودی چشم به جهان گشود. پدرش شموئیل از آموزگاران جامعه کلیمی بود. ریتا هشت سال بیش نداشت که به همراه والدین و سه خواهرش به اسرائیل مهاجرت نمود. او پس از گذرانیدن دوره سربازی در ارتش، در مدرسهی هنرهای دراماتیک “بیت صوی” به آموختن دروس هنری پرداخت. علاقه و استعداد ریتا در امر خوانندگی و بازیگری، از همان آغاز نشانگردرخشش یک هنرمند موفق در آینده نه چندان دور بود. ریتا کار موسیقی را در سن هجده سالگی با گروه موسیقی ارتش اسرائیل آغاز نمود سپس وارد مدرسه بازیگری شد و به موازات آن به کار خوانندگی پرداخت. اوبا تلاشی که از خود نشان داد توانست اولین آلبوم موسیقی خود را در بیست و سه سالگی (1985) به بازار ارائه کند .
ریتا در سال 1986 با اجرای ترانهی “راه گریز”، که در چهارچوب مسابقات مقدماتی «یورو ویژن» اجرا کرد، شگفتی بسیاری از هنردوستان و منتعقدین موسیقی را برانگخیت. دو سال پس از آن، او به نمایندگی از جامعه هنری اسرائیل در مسابقات بین المللی آواز «یورو ویژن» در اروپا در کشور یوگسلاوی شرکت نمود و با اجرای ترانه «آواز خواندن در خیابان» توانست با کسب مقام، موفقیت بزرگی به دست آورد، دیری نپائید آلبومهای ترانههایش رکورد فروش را شکستند و با فروش بیش از یک میلیون آلبوم رسما وارد عرصه هنر گردید. شهرتش به عنوان خواننده پاپ او را به جایگاه خوانندهی سال اسرائیل و خوانندهی ملی و سفیر بینالمللی صلح این کشور معرفی کرد.
در پنجاهمین سالگرد استقلال اسرائیل در سال 1988 میلادی ، سرود ملی اسرائیل (هتیکوا) را در برنامهای ویژه بهنام “زنگهای پنجاهمین سال” با موفقیت اجرا کرد.
ریتا بهموازات کار خوانندگی، در چندین نمایشنامه موزیکال «بانوی زیبای من»، «رام کردن زن سرکش» و «گربه روی شیروانی داغ» نقش نخست را بازی کرد و به خاطر بازیاش در فیلم “هزار همسر نفتالی سیمانطوب” عنوان بازیگر سال را از آن خود کرد.
ریتا جهانفروز در سال 2001 میلادی با یکی از همکارانش رمی کلینستاین آهنگساز و خواننده پیوند زناشوئی بست، اگر چه این ازدواج در سال 2007 با شکست روبهرو و منجر به جدایی گردید اما حاصل آن دو دختر (مشی و نوام) میباشد .
در سال 2008 میلادی در آئینی ویژه که به مناسبت شصتمین سالگرد استقلال اسرائیل برپا شده بود، ریتا جهانفروزمعروفترین خواننده پاپ و راک در اسرائیل، عنوان «بانوی خوانندهی همهی زمانهای اسرائیل» را از آن خود نمود . ریتا در مارچ 2013 بهعنوان حامی و پیامآور صلح، کنسرتی را در مجمع عمومی سازمان ملل در برابر نمایندگیهای بیش از 120 کشور جهان و با حضور بانکیمون، دبیر کل سازمان ملل و رون پرس اور، سفیر اسرائیل در سازمان ملل اجرا کرد، او ابتدا شعر «بنی آدم اعضای یکدیگرند» از سعدی را خواند، سپس ترانهی «آهنگهای صلح» را به سه زبان (انگلیسی، عبری و فارسی) اجرا نمود .
ریتا با همکاری ارکستر سمفونیک اسرائیل در مهمانیهای کاخ ریاست جمهوری برنامههای ویژه را برای رهبران جهان: پرزیدنت کلینتون، بوش، اوباما و برلوسکونی نخست وزیر ایتالیا اجرا کرد . نیز در سال 2014 در برنامهای به نام “استقلال را میخوانیم”، با شیمعون پرز مقام بلند پایه اسرائیل هم آوا شد، او نیز در جشن استقلال سال 2017، در مراسم افروختن مشعلها، مشعلی افروخت و ترانهی زیبای «یروشالیم شل زاهاو» را با زیبائی قابل تحسین خواند.
او طی سفرهایی که به اروپا و آمریکا انجام داد کنسرتهای موفقی را برای علاقمندانش به نمایش گذاشت. “شادیهای من” نام آلبومی است که ریتا به زبان فارسی خوانده است، او در این آلبوم ترانههای سنتی ایرانی را با سبکی نو به نسل جوان و دیگر فارسی زبانان دنیا عرضه کرده است.
از دلمشغولیهای ریتا نویسندگی و خاطرهنویسی است، او بر پایه داستانهای عامیانهای که در کودکی شنیده و برای دخترانش تعریف کرده بود کتابی برای کودکان تحت عنوان دل شیراز را تالیف و بهچاپ رسانید، نقاشیهای این کتاب با الهام از هنر نقاشی اصیل ایرانی بهدست هنرمندان ایرانی طراحی شده بود .
ریتا جهانفروز، خواننده محبوب ایرانیتبار اسرائیلی ، بر این باور است، خواندن ترانههای فارسی در آلبومهای جدیدش تلاشی است برای گسترش دوستیها بین مردم دو کشور، از این رو از طرف مجله «رولینگ استون» ریتا بهعنوان سفیر صلح بین ایران و اسرائیل لقب گرفته، او امیدوار است بهدور از مسائل سیاسی موجود رابطه مناسبی بین دو ملت بر قرار شود.