دکتر اردشیر بابک نیا
اردشیر بابک نیا فرزند “محبوبه” و “روح الئه ” در سال 1324 خورشیدی (1945 میلادی) در یک خانواده یهودی در شهر نهاوند (در جنوب غربی استان همدان) دیده به جهان گشود پدر او از تجار خوش نام بازار نهاوند بود . او در سال 1332 جهت ارتقاء سطح تحصیلات فرزندانش و بهره گیری از امکانات بهتر پایتخت، نیز گسترش کسب و کارش، همراه خانواده به تهران کوچ نمود . اردشیر تحصیلات ابتدائی را در «مدرسه آلیانس» و متوسطه را در تهران در دبیرستان «میر افضلی» گذرانید، سپس به دانشگاه تهران راه یافت، او در سال 1350 خورشیدی موفق به دریافت دکترای پزشکی نائل شد . دکتراردشیر بابک نیا در سال 1352 (1974 میلادی) برای گرفتن دوره تخصصی بیماری های زنان راهی امریکا شد و دوره تخصصی بیماریهای زنان را در «دانشگاه جان هاپکینز» و دوره نازائی را در «دانشگاه کالیفرنیا» با موفقیت گذرانید، وقوع انقلاب اسلامی در ایران مقارن شده بود با بازگشت دکتر بابک نیا به ایران اما او برخلاف میلش، ترجیح داد تا با ثبات شدن اوضاع سیاسی وطنش در امریکا اقامت کند و پس از مدتی به طبابت مشغول شد . او نیزبمدت سی سال، بین سالهای 1978 تا 2008 عضو هیئت بالینی و پژوهشی دانشگاه کالیفرنیا بود . همچنین سمت استاد علوم پزشکی دانشگاه چیپمن در اروآین کالیفرنیا را عهده دار بوده . کتاب «برندگان جایزه نوبل» را هنگامیکه اردشیر بابک نیا در تهران دانشجوی پزشکی بود، بجهت رفتار آنتی سیتزیم یکی از دوستانش که به او و یهودیت توحین کرده بود، وی را بر آن داشت به تالیف کتابی بپردازد، تا نشانگر حضور مثبت وموثر یهودیان در عرصه های علم و دانش جهان هستند . از این رو با تلاشی پیگیر در سال 1972 میلادی کتاب برندگان جایزه نوبل را در تهران تالیف و با همکاری انجمن کلیمیان تهران و ویراستاری استاد سلیمان حییم به زیر چاپ برد . بعد ها کتابهای «تا زنده ایم زندگی کنیم» ، «بی تفاوتی دنیا به جنایات هیتلر» نیز چندین کتاب را به انگلیسی منتشر نموده . از او چندین مقاله و رساله پژوهشی علمی که حاصل مطالعات او در فیزیولوژی و پزشگی می باشد، طی سالها در مجلات علمی امریکا اروپا و اسرائیل بچاپ رسیده است و بیش از 60 رساله در زمینه های دیگر به دو زبان فارسی و انگلیسی از او منتشر شده است . دکتر بابک نیا از پیشگامان کاربرد اشعه لیزر در جراحی زنان و نازائی در امریکاست و برای پژوهش هایش در این زمینه بارها جهت گفتگو در رسانه های مختلف از جمله ABC, BBC, CNN و … حضور یافته .
او از بنیان گذاران «بنیاد گسترش فرهنگ و هنر ایران» در سال 1986 و «بنیاد پژوهش های میراث یهودی ایرانی» در سال 1990 می باشد . نیز همچنین دریافت کننده عالیترین نشان تحقیقات پزشگی “انجمن متخصصین بیماریهای زنان و مامائی امریکا”، برای برترین تحقیقات پزشگی در این رشته در سال 1980 بود . نیز همچنین در سال 1989 میلادی نشان افتخار بنیان گذاران خباد، برای بنیان گذاری مجموعه فرهنگی خباد در آرنج کانتی به وی تعلق گرفت .
کنجکاوی های دکتر اردشیر بابک نیا در زمینه دستیابی به علل بیماری ها و برخورد… وی با درد و رنج بیماران ، بیش از بیش توجه وی را به فاجعه هولوکاست و نسل کشی های دیگر اقوام که نشانگر از درد و رنج انسان در ابعادی گسترده تر هستند معطوف کرد. او می خواست بداند که از نظر علمی و عاطفی چه نقصی در طبیعت انسان و جوامع انسانی هست که فاجعه ای چون هولوکاست را ممکن می سازد . از این رو در سال 2012 مجموعه کتاب های هولوکاست را منتشر نمود و آن دستاورد بیش از پانزده سال پژوهش، مطالعه و بررسی اسناد، مدارک و کتاب های موجود در آرشيوها و کتابخا نه های جهان، در مورد هولوکاست می باشد، بویژه اشاره ای به برخورد و يا بي اعتنايی رهبران و مردم جهان به اين جنايات هولناک و همچنین گفتگو با بازماندگان، شخصيت ها و پژوهشگران هولوکاست می باشد .
بدون تردید هدف از نگارش کتاب هولوکاست افزایش آگاهی، درک حساسیت وجدان و اخلاق انسانی، نیز درد و رنج های ناشی از ستمگری انسانها به انسانها می باشد .
در کتاب نخست از مجموعه “هولوکاست” با عنوان “ستمگری انسان ها بر انسان ها”، آلمان به عنوان “زادگاه یهودیت مدرن و نیز قتلگاه یهودیان اروپا، از نام برده شده، ضمنا بررسی تاریخ استقرار یهودیان در منطقه (در حدود قرن چهارم میلادی) و رابطه آن ها با مردم آلمان در طول ۱۶۰۰ سال اقامت در این کشور به عنوان “تاریخ پرمخاطره ای که یهودی ستیزی نیز بخش ثابتی از آن بوده ” نام برده شده است..
کتاب دوم با عنوان “واکنش آمریکا به هولوکاست”، برخورد و بی اعتنایی رهبران این کشور و دیگر کشورهای جهان آزاد در آغاز ستمگری های نازی ها به یهودیان آلمان، از جمله عدم صدور ویزا برای نجات پناهندگان یهودی ازآلمان را بررسی می کند. نیز واکنش و رفتار مردم و دولت آمریکا به ستمگری های نازی ها در حق یهودیان اروپا و کوشش های این کشور برای نجات قربانیان هولوکاست با در نظر گرفتن زیربنای ارزش های اخلاقی، انسانی و دمکراتیک این ملت و نیز قابلیت های دولت این کشور برای نجات آن ها که بسیار غیرعادلانه و ناچیز بودند .
کتاب سوم با عنوان “واکنش جهانیان به هولوکاست” عکس العمل انگلستان، دولت ها و مردم کشورهای مختلف اروپایی و حتی پاپ و واتیکان را مورد بحث و بررسی قرارداده و ضمن اختصاص دادن بخشی به یهودیان مجارستان به عنوان آخرین گروه قربانیان هولوکاست، و واکنش مردم آلمان به جنایات نازی ها پرداخته است .
درکتاب چهارم، با عنوان “پایان هولوکاست و رها سازی اردوگاه های نازی” اسناد و مدارک، شخصیت ها و رویدادها در رابطه با هولوکاست و دیگر نسل کشی های صدسال گذشته جهان بررسی شده است .
نویسنده در کتاب “هولوکاست” این سئوال را مطرح می کند که “چگونه رژیمی در مدتی کوتاه کشتارهایی چنین ستمگرانه و غیرانسانی را به نوعی وظیفه ملی بدل می کند ؟ و این که چگونه جهان و جهانیان اجازه می دهند چنین فجایعی رخ دهد !! .
دکتر بابک نیا بر این باور است :”هولوکاست، به صورت طرح منظم و حساب شده کشتار همگانی یهودیان اروپا در دوران جنگ جهانی دوم، یک فاجعه یهودی و یا یک مسئله یهودی نیست و تنها به یهودیان تعلق ندارد. هولوکاست مرگ اخلاقی انسانی است، هولوکاست شکست اخلاقی دمکراسی و زاییده افکار و رفتار حساب شده سیاستمداران و بوروکرات های بی عاطفه و مرگ پیشه است . مصاحبه های متعدد با رسانه های خبری، شرکت در کنفرانس های بین المللی، دعوت دانشگاه ها، نهادها فرهنگی و انجمن های حقوق بشردر چندین کشور جهان و اعطای جوایز و لوح سپاس، دستاورد انتشار کتاب هالوکاست برای دکتر بابک نیا بود . در ادامه فعالیت نوشتاری و پژوهش راجع به هالوکاست، دکتر بابک نیا با بهره گیری از 300 طرح و نقاشی از”اردشیرمحصص” کاریکاتوریست و طراح ایرانی ( که نشانگر افکار و احساسات ستمدیدگان و ستمگران هولوکاست بود و به درخواست دکتر بابک نیا قبلا را بر روی کاغذ آورده بود) در سال 2016 میلادی مجموعه ای از تصاویرنقاشی شده که هریک از آن بیانگر عمق فاجعه هالوکاست بوده همراه با یاد داشت ها، اسناد ونظریات مربوط یهودیان در دوران جنگ جهانی دوم در قالب کتابی تحت عنوان « نا انسانیت » منتشر نمود .

*سخنرانی دکتر اردشیر بابک نیا در باره هالوکاست – موزه تولرنس 2017

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.