موسی تاجیان در سال 1315 خورشیدی (1937 میلادی) در یک خانواده یهودی متدین در شهریزد چشم به جهان گشود. پدر او مرحوم “ربی شمعون بن مردخای” از تجار بازار یزد، مردی صدیق ومذهبی ومادرش “راحل” زنی با تقوا و پرهیزکار بود. موسی تاجیان در کودکی فرضیات دینی را نزد پدرش فرا گرفت . سپس در مکتب “مرحوم ملا خننیا” یکی از روحانیون ومعتمد جامعه یزد شروع به آموختن توراه و علوم دینی نمود .
موسی تاجیان تحصیلات ابتدایی را در مدرسه آلیانس ( اتحاد ) یزد و تحصیلات متوسطه را در دبیرستان ایرانشهر ادامه داد و در سال 1335 خورشیدی دیپلم ریاضی خود را دریافت نمود.
سپس برای ادامه تحصیل در دانشسرای علوم مذهبی اوتصرهتورا که در شهر شیراز به مدیریت مرحوم ” راو ییصحاق مایر لوی ” بنیان نهاده شده بود، راهی آن دیار شد و طی مدت دو سال تحصیل دوره های علوم فقه و شریعت یهود را زیر نظر استادانی چون یهوشوع نتن الی و روانشاد “هاراو بن حییم” ( عموی بزرگ حاخام الیاهو بن حییم ) و دیگر علمای مذهبی که از یشیوای ایسرا ئل برای تدریس در همین دانشسرا دعوت شده بودند، تحصیلات خود را به پایان رسانید . پس از مدتی بنا به تشویق وتوصیه مرحومان (یهوشوع نتن الی و هاراو بن حییم ) علاوه بر دروس کلا سی دروس مربوط به شحیطا (ذبح پرنده و چهارپایان) را هم زیر نظر “هاراو بن حییم” فرا گرفت و موفق به اخذ سمیخا ( گواهی ذبح) گردید . موسی تاجیان در سال 1337 خورشیدی از طرف موسسه اوتصرهتورا برای ادامه تحصیل علوم مذهبی رهسپار سر زمین مقدس شد و در یشیوای «ماخن هاراو گلد» واقع در یروشالیم که در آن زمان از مراکز مهم آموزش دروس مذهبی بشمار می رفت، زیر نظر اساتید دانشگاهی تجربیات ارزشمندی کسب نمود.
او پس از اتمام تحصیلات به وطن بازگشت و رسما در موسسه «اوتصر هتورا» مشغول بکار شد و در اولین ماموریت خود به توصیه “راو لوی” به عنوان دبیر علوم دینی، رهسپار ارومیه ( رضا ئیه ) یکی از شهرهای یهودی نشین در شمال شرقی کشور که در آن زمان فاقد شوخط ( شخص ذبح کننده کاشر) بودند، مشغول به تدریس شد.
موسی تاجیان اولین تجربه معلمی را در مدرسه گنج دانش ارومیه با تدریس زبان عبری وعلوم دینی آغاز نمود، نیز همچنین طی این مدت مسئولیت انجام شحیطا برای جامعه کلیمیان ارومیه را عهده دار بود و پس از دوسال خدمت به تهران بازگشت و بلافاصله از طرف مدیریت اوتصرهتورا جهت تدریس به مدرسه اتحاد نو منتقل گردید .
موسی تاجیان در مدرسه اتحاد نو با حضوری فعال مشغول به تدریس گردید و چون موفق شده بود چند نفر از محصلین خردسال زیر10 سال را آماده کند تا در شبات در کنیسای همان مدرسه ، توراه قرائت کنند، ضمن قدردانی، مفتخر بدریافت جوایزی از دست شادروان “حبیب الله کهن” مدیر عامل این مجتمع فرهنگی شد . در همین راستای مسئولیت تدریس علوم دینی و زبان عبری در مدرسه آقاجان ابریشمی واقع در بلوارالیزابت به وی محول گردید . وی در آن مدرسه همانند دیگر مدارس، باعشق وعلاقه فراوان انجام وظیفه می نمود، از این رو مورد توجه رؤسای انجمن کنیسا بویژه “آقاجان ابریشمی” و”عبدالله نتن الی” قرار گرفت و به درخواست وی و با کمک موسسه اوتصرهتورا، یک کلاس فوق العاده در روزها ی جمعه بمنظور آموزش آن دسته از دانش آموزان که مایل بودند در روزهای شبات در کنیسا توراه قرائت کنند، تشکیل دهد . استقبال والدین از این امر باعث شد تعداد زیادی از محصلین در این کلاس شرکت کنند و پیشرفت و موفقیت قابل تحسین از خود نشان دهند . سپس نامبرده در سال 1342 خورشیدی به شهر یزد ( محل زادگاهش ) انتقال یافت .
موسی تاجیان طی ده سال تدریس در دبستان و دوره راهنمائی اتحاد نقش بسزائی در آموزش زبان عبری در یزد از خود نشان داد . او با تشکیل کلاسهای عصرانه برای بزرگ سالان و آماده نمودن آنها برای انجام وظایف شالیح صیبور در کنیساها، تدریس زبان عبری در کلاسهای شبانه خلوتص، تشکیل کلاس آموزش دروس مخصوص شحیطای پرندگان در روزهای جمعه، تغیرات قابل توجهی در سیستم آموزشی نسل جوان کلیمیان یزد شکل داد، نیزهمکاری با اداره سخنوت در جهت علییا دادند یهودیان یزد به سرزمین مقدس از جمله خدمات وی بوده ، همچنین مسئولیت شحیطا (پرندگان و چهارپایان) بویژه هنگامی که حاخام یوسف همدانی کهن در خارج از یزد بسر می بردند بعهده وی بوده موسی تاجیان در سال 1348 با همسرش اشرف از خانواده موسی کهن قادوش (از فرهنگیان جامعه یزد که سالیان دراز مدیر مدرسه آلیانس یزد بود) ازدواج نمود , ماحصل این ازدواج سه دختر و یک پسر می باشد.
موسی تاجیان درسال 1352 خورشیدی ، به تهران مراجعه نمود در همین راستای مسئولیت تدریس علوم دینی و زبان عبری در مدرسه اتحاد ژاله (بمدت یکسال) و سه سال هم در مدرسه روحی شاد (دروازه دولت) نیز به وی محول گردید . سپس از سال 1356 در مدرسه راهنمایی سلیمان حيیم (منطقه باغ صبا ) تا آخرین سالهای خدمت، در این مدرسه هم مشغول تدریس زبان عبری و علوم دینی بوده
در سال 1354 خورشیدی از طرف هیئت مدیره کنیسای سید خندان از موسی تاجیان رسماً دعوت شد تا به عنوان خزان (پیش نماز) در روزهای شبات وایام متبرکه خاص (روش هشانا – کیپور و موعدیم) در آن کنیسا حضور یابد . او دعوت را پذیرفت و ازهمان سال به مدت بیست و شش سال به عنوان خزان ( قرا ئت توراه- تفیلا – میدراش ) در آن کنیسا انجام وظیفه نمود .
موسی تاجیان از اولین دانش آموختگان اوتصرهتورا، با بیش از چهار دهه خدمت فرهنگی به جامعه کلیمیان ایران، در مدارس یهودیان (آلیانس، اتحاد، گنج دانش، ابریشمی، سلیمان حییم) و کنیساهای تهران و دیگر شهرها، توانست نام خود را بعنوان یک دبیر موفق زبان عبری و علوم دینی یهود که بیشتر عمر خود را صرف تعلیم و تربیت نسل جوان جامعه نموده است، در کارنامه فعالیت های فرهنگی خودش به ثبت برساند .
موسی تاجیان علاوه بروظایف محوله دبیری ، بنا به توصیه حاخام اوریئل داویدی رهبر مذهبی کلیمیان وقت ایران، مسئولیت ذبح چهارپایانی که از طرف مردم خیرخواه به سرای سالمندان هدیه می شد را به عهده گرفته بود .
همچنین مدتی تفسیر هفطارای هفته در کنیسای روحی شاد را با حضور و پس از سخنرانی “حاخام اورئیل داویدی” انجام می داد . نیز ترجمه تفیلاها، تفسیر پاراشای توراه وهفطارای هفته از زبان عبری به فارسی را چاپ و در کنیساها توزیع می نمود .
موسی تاجیان در سال 1384 خورشیدی (2006 میلادی) همراه همسرش تن به مهاجرت نا خواسته داد و نزد فرزندانش در شهر «گریت نک» نیویورک ساکن شد . پس از مدتی از طرف کنیسای «درخه امت» یکی از مراکز مذهبی ایرانیان یهودی مقیم گرت نک نیویورک که بسیاری از اعضای آن از دانش آموختگان و آشنایان او شمار می رفتند، از وی دعوت نمودند تا به عنوان شالیح صیبور و قارع توراه در این کنیسا اقدام به همکاری نماید.
وی از این امر استقبال نمود وهدفمند تر ازگذشته وظایف دینی خود را دنبال نمود.
پس از چند ماه وی از طرف جامعه یهودیان ایرانی مقیم نیویورک به موسسه کشروت نیویورک «وعد هاربانیم» کویینز و سایر موسسات کشروت معرفی شد و پس از گذرانیدن امتحانات مربوطه، رسما به استخدام این موسسه در آمد و بعنوان ناظر بر رعایت کشروت (مشگیخ) چند رستوران مهم مناطق گرت نک، کویینز و منهتن نیویورک مشغول بکار شده همچنین وی ضمن خدمت بر رعایت کشروت در رستورانها در هر فرصتی برای فراگیری بهر جسته و در کلاسهای تدریس گمارا و غیرو که توسطه ربانیم گرت نک تشکیل می شده شرکت می نمود و به ارتقاء سطح دانش خود افزوده است .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.